DAN ŠKOLE 2019.godine

MOJA ŠKOLA

 

Moja škola ˝Stevan Sinđelić˝ postoji već šezdeset četiri godine. Ona s ponosom nosi ime Stevana Sinđelića, našeg čuvenog junaka. Nekada davno, pre tačno dvesta deset godina, održana je slavna Bitka na Čegru, kada su Srbi  podigli ustanak protiv osmanske vlasti. Svojim junaštvom istakao se resavski vojvoda Stevan Sinđelić. Uvidevši da je brojčano nadjačan, naš junak je pucao iz kubure u podzemni magacin baruta. U strahovitoj eksploziji nastradao je i sam Stevan Sinđelić, okončavši tako bitku svojim podvižništvom. Svesni značaja njegove neverovatne žrtve, i nastavnici i mi, deca, nastojimo da zajedničkim trudom i zalaganjem opravdamo veliko ime koje nosi naša škola.

Budući da još jednu školsku godinu privodimo kraju, red je da se osvrnemo unazad i pohvalimo nekim našim postignućima. Najpre bih spomenula činjenicu da je naša škola ostvarila najbolje ocene u svim oblastima prema spoljašnjem vrednovanju koje sprovodi Ministarstvo prosvete Republike Srbije. Zatim bih istakla da je naša škola jedina na teritoriji Beograda koja je učestvovala na 12. Međunarodnom festivalu nauke u Beogradu, najvećoj naučnoj manifestaciji u južnoj i istočnoj Evropi. U izradi, pripremanju i prezentaciji  postavke pod nazivom ˝Orbitalni hotel˝ učestvovala su čak 42 učenika naše škole, za šta su dobila priznanje Ambasadora nauke za 2018. godinu.

Mi, međutim, ne ostvarujemo uspehe samo svojim znanjem i radom. Naš poseban ponos jeste humanitarna akcija koju sprovodi Učenički parlament, naše ˝Srce Sinđelića˝. Evo, već četvrtu godinu za redom učenici i nastavnici naše škole dva puta godišnje putem ove akcije sakupljaju novac za one kojima je takva pomoć najpotrebnija. Tako nas škola uči još jednoj važnoj stvari, ako ne i najvažnijoj – da se brinemo jedni o drugima.

I za kraj – čemu sva ta postignuća i rezultati, znanje i veštine ako nema drugarstva. Da, drugarstvo je onaj dragulj koji čini srce svake škole na svetu. I kada nas pritisnu školske obaveze, svi ti pismeni i kontrolni, mi se ipak radujemo dolasku u školu, jer znamo da će vreme provedeno sa našim drugovima i drugaricama dan učiniti veselim i ispunjenim.

Sve ove uspehe ne bismo postigli da nije naših učiteljica i učitelja, nastavnica i nastavnika. Uverena sam da će se dobri rezultati naše škole ređati još dugo, dugo godina i da ćemo opravdati svoje ime i zadržati svoj ponos.

NEDELjA SPORTA—DAN ŠKOLE

Povodom proslave Dana škole, održana su sportska takmičenja u okviru Nedelje sporta. Takmičili su se učenici prvog i drugog razreda u Malim olimpijskim igrama, učenici trećeg i  četvrtog razreda su igrali „ Između dve vatre“,petaci u orijentiringu i nadvlačenju konopca,šestaci  i sedmaci u košarci, odbojci i rukometu.