Sajam nauke u našoj školi

U našoj školi 20. 11. 2015. održan je Sajam nauke. Gosti su nam bili predškolci iz okolnih vrtića- „Čigre“, „Kolibrija“ i „Košute“. Pripremljen im je zanimljiv program.

Nastavnica  biologije Jelka Vujić je govorila o skeletima. Predškolci su imali priliku da vide skelete i ljušture rakova, morske zvezde, ježeva i morskog konjića.  Bio je tu i ljudski skelet, a deca su mogla da saznaju kako se zovu najvažnije kosti i gde se nalaze. Na kraju su odgledali prezentaciju o skeletu čoveka, zmije, žabe i ribe i dobili poklončiće.

U holu je nastavnik fizike Saša Šunjevarić sa učenicima 8. razreda izvodio eksperimente. Videli smo kako se životinjskom kožom može naelektrisati šipka, kako se balon može naelektrisati i prilepiti za zid. Gledali smo prelamanje svetlosti lasera kroz prizmu i testirali magnetno i zvučno polje.

U holu su učiteljice Sanja Lončar i Tanja Lončarević zajedno sa svojim učenicima, predškolcima govorile o gljivama. Mogli su saznati gde žive i kako da razlikuju jestive od otrovnih gljiva. Deca su u bojankama bojila ove neobične organizme.

Učiteljica Ana Goranović i njeni učenici su svojim drugarima iz vrtića pričali o školjkama: gde žive, kako se hrane, kako su građene, kako se kreću.

Učiteljice Marina Maksimović, Gorica Mijailović i Jasmina Ignjatović i njihovi učenici su napravili različita geometrijska tela od bombona i čačkalica. Predškolci su bojili, crtali, sklapali figurice.

U učionici 1-4 videli smo kako su izgledala stara naselja. Učitelj Jovan Jovanović je sa svojim učenicima predškolcima pokazao modele dinosaurusa, insektarijum, aparate kojima su se ranije prenosile poruke. Mališani su mogli da vide veoma uspešne prezentacije učenika sadašnjeg  5. razreda.

U učionici pored, učiteljice Jasmina Tulović i Vesna Mirić sa svojim četvrtacima su pokazale vetrenjače sa mehanizmom, vulkane iz kojih izlazi lava, prezentaciju o iluzijama i optičkim varkama.

Bio je ovo veoma zanimljiv i uspešan dan. Predškolci su se vratili u svoje vrtiće puni pozitivnih utisaka.