ДАН ШКОЛЕ 2019.године

МОЈА ШКОЛА

 

Моја школа ˝Стеван Синђелић˝ постоји већ шездесет четири године. Она с поносом носи име Стевана Синђелића, нашег чувеног јунака. Некада давно, пре тачно двеста десет година, одржана је славна Битка на Чегру, када су Срби  подигли устанак против османске власти. Својим јунаштвом истакао се ресавски војвода Стеван Синђелић. Увидевши да је бројчано надјачан, наш јунак је пуцао из кубуре у подземни магацин барута. У страховитој експлозији настрадао је и сам Стеван Синђелић, окончавши тако битку својим подвижништвом. Свесни значаја његове невероватне жртве, и наставници и ми, деца, настојимо да заједничким трудом и залагањем оправдамо велико име које носи наша школа.

Будући да још једну школску годину приводимо крају, ред је да се осврнемо уназад и похвалимо неким нашим постигнућима. Најпре бих споменула чињеницу да је наша школа остварила најбоље оцене у свим областима према спољашњем вредновању које спроводи Министарство просвете Републике Србије. Затим бих истакла да је наша школа једина на територији Београда која је учествовала на 12. Међународном фестивалу науке у Београду, највећој научној манифестацији у јужној и источној Европи. У изради, припремању и презентацији  поставке под називом ˝Орбитални хотел˝ учествовала су чак 42 ученика наше школе, за шта су добила признање Амбасадора науке за 2018. годину.

Ми, међутим, не остварујемо успехе само својим знањем и радом. Наш посебан понос јесте хуманитарна акција коју спроводи Ученички парламент, наше ˝Срце Синђелића˝. Ево, већ четврту годину за редом ученици и наставници наше школе два пута годишње путем ове акције сакупљају новац за оне којима је таква помоћ најпотребнија. Тако нас школа учи још једној важној ствари, ако не и најважнијој – да се бринемо једни о другима.

И за крај – чему сва та постигнућа и резултати, знање и вештине ако нема другарства. Да, другарство је онај драгуљ који чини срце сваке школе на свету. И када нас притисну школске обавезе, сви ти писмени и контролни, ми се ипак радујемо доласку у школу, јер знамо да ће време проведено са нашим друговима и другарицама дан учинити веселим и испуњеним.

Све ове успехе не бисмо постигли да није наших учитељица и учитеља, наставница и наставника. Уверена сам да ће се добри резултати наше школе ређати још дуго, дуго година и да ћемо оправдати своје име и задржати свој понос.

НЕДЕЉА СПОРТА—ДАН ШКОЛЕ

Поводом прославе Дана школе, одржана су спортска такмичења у оквиру Недеље спорта. Такмичили су се ученици првог и другог разреда у Малим олимпијским играма, ученици трећег и  четвртог разреда су играли „ Између две ватре“,петаци у оријентирингу и надвлачењу конопца,шестаци  и седмаци у кошарци, одбојци и рукомету.