СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ

У Шпанији је овај дан празник још од 1923. године у част писца Мигела де Сервантеса који је преминуо тог дана. Ово је такође и део прославе дана Светог Ђорђа у Каталонији, где је традиција још од средњег века да мушкарци доносе руже својим вољенима, а од 1925. године да жене дају заузврат књигу. Половина годишње продаје књига у Каталонији је у ово време са преко 400.000 продатих и размењених примерака за преко 4 милиона ружа.

На Генералној конференцији УНЕСКО-а у Паризу 1995. године одлучено је да се Светски дан књиге и ауторских права слави овог датума, јер је тада каталонски фестивал, а ово је и датум годишњице рођења и смрти Вилијама Шекспира, смрти Мигела де Сервантеса, Инке Гарсиласо де ла Веге и Жозепа Пла, рођења Мориса ДрјуонаВладимира НабоковаМануела Валехо Мехије.

Светски дан књиге се обележава у преко 100 земаља света, а од 2000. сваке године се бира град који ће носити титулу Светске престонице књиге. За 2023. годину то је била Акра, главни град Гане, а УНЕСКО је за 2024. годину изабрао Стразбур као први француски град са том титулом.

А овај дан је и прилика да се подсетимо на значај књиге, на све бенефите које читање доноси. Овај дан можете обележити на много начина – тако што ћете почети да читате неку књигу, наставити да читате неку на коју сте заборавили или посетити библиотеку и изабрати неке нове наслове.

У нашој школи се пригодно обележава Светски дан књиге различитим активностима. У библиотеци је организовано дружење на којем је представљена занимљива презентација, а ученици су учествовали тако што су одабрали одломак из било које књиге по жељи и одговарали на питање: „Због чега баш та књига?“ На овај начин су једни другима препоручивали занимљиве наслове. Такође, у школском холу је изложен пано посвећен овом дану. За ученике млађих разреда организован је сусрет с песником и читање поезије.

Другари су вам препоручили ове књиге:

 1. Лето кад сам научила да летим, Јасминка Петровић
 2. Аги и Ема, Игор Коларов
 3. Орлови рано лете, Бранко Ћопић
 4. Хари Потер, Џ. К. Роулинг
 5. Хобит, Џ. Толкин
 6. Ноћна школа, К. Џ. Доерти
 7. Сумрак, Стефани Мајер
 8. Необично пријатељство, Јелена Чобреновић
 9. Пет пријатеља, Инид Блајтон
 10. Она бића која нису сића, Растислав Дурман
 11. Последњи клинци на свету, Макс Бралије
 12. Игра птица, Катарина Обрадовић
 13. Добро јутро, Колумбо, Иван Драјзл

Погледајте још

ПРОЈЕКАТ:  УЧЕНИЦИ – УМЕТНИЦИ
Пројекат се реализује у протекле три школске године Циљеви...
Опширније...
Snimak-ekrana-2024-05-14-163219
2
НАШИ УЧЕНИЦИ НА ДРЖАВНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ИСТОРИЈЕ
У суботу, 11. маја 2024. године у Пироту је одржано...
Опширније...