Школа шаха

Шах у Србији налази се у делокругу активности два  министарства (Министарство спорта и Министарство просвете од школске 2014 / 2015 године ). Од школске 2014/15. године Министарство просвете, науке и технолошког развоја уврстилo je шах у своје редовне програме.

              На основу споразума између Министарства просвете и Шаховског савеза Србије школе у којима се шаховске активности одвијају као слободна активност, секција или изборни предмет могу учествовати на такмичењима.У Београду шаховски клубови помажу просвети у реализацији ових активности.

              Од тада Шаховски клуб ”Делфин” у раду са ученицима О.Ш. на овом нивоу (програм Министарства просвете ) пружа бесплатну стручну, техничку и судијску подршку да наши ученици сходно жељама, могућностима и резултатима узму учешће од школских, општинских, градских до републичких тактакмичења. 

              Као лидер у раду са младима у Србији Шаховски клуб ”Делфин” и сарадњи са О.Ш. за све заинтересоване ученике од 1- 8 разреда организује и изводи бесплатне школе шаха и бесплатне секције као и такмичарске секекције школе. Ш.К. ”Делфин” је обезбедио предаваче, потребан број шаховских гарнитура, демонстрациону таблу са фигурама и снимљена предавања.

Такмичења у програму Министарства просвете изводе се у 16 категорија по разредима 1-8, посебно дечаци и посебно девојчице.Темпо игре је 15 минута по играчу.

              Поред такмичења Министарства просвете постоје и такмичења у шаху и Министарства спорта. Она се одвијају по другом критеријуму.За ова такмичења потребно је бити члан Шаховског клуба. Део ученика основних школа у жељи да се такмичења и на нивоу Министарства спорта учлањују се у шаховски клуб.

              Активности овог нивоа не изводе се у Основној школи већ на другим местима / простори клуба и обухватају тренажни рад – турнире – клупске – категорне, изборне, отворене на различит темпо времена. Чланству у клубу регулисано је законом о спорту и правом заинтересоване особе да буде члан клуба. То значи да нека деца поред шаховских активности у бесплатној шаховској секцији своје школе, а на основу жеље и подршке родитеља постају и чланови нашег клуба.

              Ове клупске активности се не одвијају се у просторијама школе коју дете похађа.О ШКОЛИ ШАХА

Бесплатна школа шаха се одржава два пута недељно у основној школи  у терминима који се утврђују на почетку школске године.

Часове ће водити учитељ шаха и национални шаховски арбитар Јанко Бабић.

О НАМА

Шаховски клуб „Делфин“ са тимом обучених инструктора бави се развојем креактивне интелигенције деце – младих шахиста, кроз учење принципа шаха. Подручје рада са креативном децом је у данашње време запостављено. Играње шаха омогућава да дете постиже бржи развој спознаје, емотивне, вољне и социјалне интелигенције. Ови циљеви су компатибилни са ставовима и жељама родитеља и потребама друштва.

ШК „Делфин“ је основан 2003. године са циљем популарисања шаховске културе (садржај и квалитет конкретног мишљења), обуке полазника шаховске школе, што ширег обухвата чланства (масовност) и врхунских такмичарских резултата спортиста.

Мисија Шаховског клуба „Делфин” је у подршци реализацији креативних потенцијала деце кроз учење шаха тј. ширењу шаховске културе средине, популарисању шаха као масовног и врхунског спорта – односно стварање таквог менаџмента клуба који је у стању да исти реализује.

Погледајте још

Распоред припремне наставе за завршни испит
8-1 Редни број часа Понедељак Уторак Среда Чатвртак Петак 0....
Опширније...
IMG-3a0075aa6a3926de8ded50c1ed89f5e5-V
Републичко такмичење из биологије
Милена Ђорђевић, ученица осмог разреда, овог викенда...
Опширније...
УПУТСТВО ЗА УЧЕНИКЕ И РОДИТЕЉЕ, ОДНОСНО ДРУГЕ ЗАКОНСКЕ ЗАСТУПНИКЕ УЧЕНИКА
Завршни испит полажу сви ученици осмог разреда, као...
Опширније...