Библиотека

„ЧИТАЈМО ГЛАСНО“

Наша школа се прикључила седмој акцији Друштва школских библиотекара Србије „Читајмо гласно“ поводом обележавања Националног дана књиге, 28. фебруара, како би се активности гласног читања заједнички реализовале у што већем броју школа и како бисмо указали на значај књиге и школске библиотеке у раду са ученицима и наставницима.

Данас су се  на часовима српског језика читали наглас одабрани текстови и одломци по слободном избору наставника и ученика. Читало се гласно у свим разредима, од првог до осмог, и на тај начин смо ми промовисали књигу, културу читања и читалачку писменост.

У школској библиотеци, у 11. 45. организовано је гласно читање  непознате приче, за ученике старијих разреда. Сваки ученик је унапред  добио одломак који ће читати, а на овом сусрету су се ти одломци спојили и ученици су сазнали да су читали причу из збирке „Књига за Марка“, Светлане Велмар Јанковић .

Потом су учесници Читалачког маратона представили роман „Игра птица“, Катарине Обрадовић. Ученици четвртог разреда су били  слушаоци и учесници у разговору о књигама.

НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ , 28. ФЕБРУАР

Национални дан књиге обележава се 28. фебруара као и Дан Народне библиотеке Србије која је основана на тај датум 1832. године. Од тог дана је политичар, дипломата, уставописац и кнежев секретар Димитрије Давидовић послао писмо кнезу Милошу о уређењу Библиотеке. Новембра исте године, кнез Милош наредио је да се један примерак од сваке штампане књиге уступи библиотеци, чиме је установљен обавезни примерак.

Национални дан књиге, је установљен како би се допринело афирмацији културе читања, али и заштите покретне културне баштине, пре свега, писане речи.
Овај дан се обележава и у библиотекама широм Србије у виду бројних културних догађаја и манифестација.

Дан матерњег језика

Дана 21.2.2024. је у нашој библиотеци обележен Дан матерњег језика. Циљ обележавања Међународног дана матерњег језика јесте указивање на језичку разноликост. Неговањем језика чувамо културолошку традицију једног народа, развијамо културу слушања, комуникације и мишљења. Матерњи језик је језик који први научимо у средини у којој одрастамо, природно и без напора. Српски је једини европски језик који користи два писма: ћирилицу и латиницу. Чувањем свога језика и писма на најплеменитији начин учествујемо у историјском подухвату очувања духовних вредности наших предака. На тај начин поштујемо и чувамо успомену на: Ћирила и Методија, Климента и Наума, Светога Саву и Деспота Стефана Лазаревића, Гаврила Стефановића Венцловића, Јована Рајића и Захарија Орфелина, Доситеја, Мркаља и Вука.

Публика је имала прилику да чује песме наших ученика који су учествовали на Ђачким песничким сусретањима. Ученици млажих разреда: Ерик Илијази ,,Ђачка песма“, Петра Љубић ,,Наша учитељица“, Катарина Зечевић ,,Другарство“

Ученици старијих разреда: Тара Вуковић ,,Ласта Мила“, Ана Стојчевић ,,Шта ћу бити кад порастем“, ,,Уна Арсић ,,Мангуп“ и ,,Јесења балада“, Јелена Стојчевић ,,Хоћу свој мир“ .

Одржано је и такмичење рецитатора. Поносни смо јер се ове године пријавило доста ученика који негују лепоту казане речи.

Победници школског такмичења рецитатора су: Ерик Илијази 3/1, Данило Савковић 3/3, Ана Трегубенкова 8/2 и Марија Филиповић 7/3 . Победници школског такмичења ће представљати нашу школу на општинском такмичењу.

Желимо им пуно среће!

Са својими широким погледом на један од два школска атријума, и под будним очима на бистама Вука Караџића, Бранка Радичевића и Петра Петровића Његоша, библиотека ОШ „Стеван Синђелић“ може да се похвали фондом од преко десет хиљада књига.  Иако је библиотека превасходно намењена ђацима зарад ефикасног доласка до књига из лектире, могло би се без презања рећи да се у њој налази за сваког по нешто, будући да је њен инвентар током година обогаћен књигама из разних области, почев од дечије књижевности па све до категорије „наука и знање уопште“. Било да се ради о ђацима који марљиво прате програм лектире или о будућим успешним историчарима, психолозима, филозофима или научницима, школска библиотека свим ученицима жели добродошлицу.

Преко своје библиотеке, ОШ „Стеван Синђелић“ за своје ђаке организује низ активности намењених неговању љубави према књижевности и књигама уопште.

У жељи да се обележи „Дечја недеља књиге“, библиотека организује упис ђака свих разреда од 2. до 8. у библиотеку „Јефимију“ – оближњи огранак Библиотеке града Београда.

Поводом „Дана матерњег језика“ (21. фебруар) ученици и наставници имају прилику да учествују на трибини која се организује овом посебном приликом. 

Такође, сваког пролећа библиотека организује „Читалачку значку“ – такмичење у броју прочитаних књига за ученике свих разреда.

Посебно истичемо жељу ОШ „Стеван Синђелић“ да своје ђаке, преко разних књижевних сусрета, упозна са свим значајним дечијим књижевницима ,и на тај их начин доведе у знатно директнији додир са књигама које читају.

У свом саставу наша школска библиотека има и модерно опремљену читаоницу са компјутерима и видео бимом. Опремљена је свим наставним средствима која омогућавају да се у њој одржавају разна предавања и  трибине, што ђацима пружа прилику за једно темељније упознавање са светом библиотека, а посебно са светом књижевности, који ће на њих оставити трајне утиске и за који се надамо да ће их пратити кроз школовање и одрастање.

Погледајте још

cITAJMO-GLASNO-1-Medium
„ЧИТАЈМО ГЛАСНО“
Наша школа се прикључила седмој акцији Друштва школских...
Опширније...
Opstinsko-takmicenje-iz-fizike
Општинско такмичење из физике
На општинском такмичењу из физике освојили смо 10 награда,и...
Опширније...
Gradsko-takmicenje-u-plivanju
Градско такмичење у пливању
На градском такмичењу у пливању Итана Губеринић,ученица...
Опширније...