„ЧИТАЈМО ГЛАСНО“

Наша школа се прикључила седмој акцији Друштва школских библиотекара Србије „Читајмо гласно“ поводом обележавања Националног дана књиге, 28. фебруара, како би се активности гласног читања заједнички реализовале у што већем броју школа и како бисмо указали на значај књиге и школске библиотеке у раду са ученицима и наставницима.

Данас су се  на часовима српског језика читали наглас одабрани текстови и одломци по слободном избору наставника и ученика. Читало се гласно у свим разредима, од првог до осмог, и на тај начин смо ми промовисали књигу, културу читања и читалачку писменост.

У школској библиотеци, у 11. 45. организовано је гласно читање  непознате приче, за ученике старијих разреда. Сваки ученик је унапред  добио одломак који ће читати, а на овом сусрету су се ти одломци спојили и ученици су сазнали да су читали причу из збирке „Књига за Марка“, Светлане Велмар Јанковић .

Потом су учесници Читалачког маратона представили роман „Игра птица“, Катарине Обрадовић. Ученици четвртог разреда су били  слушаоци и учесници у разговору о књигама.

НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ , 28. ФЕБРУАР

Национални дан књиге обележава се 28. фебруара као и Дан Народне библиотеке Србије која је основана на тај датум 1832. године. Од тог дана је политичар, дипломата, уставописац и кнежев секретар Димитрије Давидовић послао писмо кнезу Милошу о уређењу Библиотеке. Новембра исте године, кнез Милош наредио је да се један примерак од сваке штампане књиге уступи библиотеци, чиме је установљен обавезни примерак.

Национални дан књиге, је установљен како би се допринело афирмацији културе читања, али и заштите покретне културне баштине, пре свега, писане речи.
Овај дан се обележава и у библиотекама широм Србије у виду бројних културних догађаја и манифестација.

Погледајте још

Gradsko-takmicenje-iz-srpskog-jezika-Medium
Градско такмичење из српског језика
Још једна победа за ,,Синђу”! Градско такмичење...
Опширније...
Dan-evropskih-autora-2
ДАН ЕВРОПСКИХ АУТОРА, 25.МАРТ
Европска комисија је обележила 25. марта 2024. године...
Опширније...